Wydawca treści Wydawca treści

Hodowla lasu

Dbamy o to, by las był zawsze...

Jednym z podstawowych obowiązków leśników jest dbałość o to, by niezwłocznie po wyrębie dojrzałego drzewostanu w jego miejscu pojawiło się nowe pokolenie w postaci uprawy leśnej. Szczególny nacisk kładziemy na wzbogacenie składu gatunkowego poprzez wprowadzanie gatunków liściastych w miejscach, gdzie jest to tylko możliwe. W ten sposób zwiększana jest odporoność lasu na szkodliwe czynniki. W odtwarzaniu lasu preferowane jest odnowienie naturalne, czyli powstałe z opadłych na glebę nasion drzewostanu macierzystego.

Leśnicy od kilkunastu lat nieustanie zwiększają lesistość kraju. Najabardziej popularną akcją jest "1000 drzew na minutę".

 

Co można zrobić w jedną, krótką minutkę?
Można posadzić 1000 drzew.
Lasy Państwowe co roku sadzą około 500 000 000 drzew.
800 mln drzew i krzewów produkują szkółki leśne.
Co roku sadzonych jest coraz więcej drzew liściastych, dzięki czemu ich udział procentowy od czasu wojny zwiększył się z 13 do 23%.

 

 

Teraz kilka słów o hodowli...

Podstawowym zadaniem hodowli lasu jest zachowanie i wzbogacanie lasów istniejących (odnawianie) oraz tworzenie nowych (zalesianie), z respektowaniem warunków przyrodniczych i procesów naturalnych. Hodowla lasu obejmuje zbiór i przechowywanie nasion drzew, produkcję sadzonek na szkółkach, zakładanie oraz pielęgnację i ochronę upraw leśnych oraz drzewostanów.

Hodowla lasu korzysta z dorobku nauk przyrodniczych, m.in. klimatologii, gleboznawstwa, botaniki czy fizjologii roślin. W pracach hodowlanych leśnicy dążą do dostosowania składu gatunkowego lasu do siedliska. Dzięki temu las jest bardziej odporny na zagrożenia.

Las, jeśli nie powstał w sposób naturalny, jest sadzony przez leśników. Sadzonki hoduje się w szkółkach. Uprawy są poddawane zabiegom pielęgnacyjnym i ochronnym. Mają one stworzyć optymalne warunki wzrostu dla drzew najbardziej pożądanych w składzie gatunkowym rosnącego drzewostanu. Ostatnim elementem hodowli jest wycinka drzew dojrzałych, tak aby możliwe było odnowienie lasu, w sposób optymalny dla wymagań rosnących gatunków drzew.
 


Najnowsze aktualności Najnowsze aktualności

Powrót

Czysta Puszcza – przynieś śmieci, zabierz książkę

Czysta Puszcza – przynieś śmieci, zabierz książkę

W sobotę 17 września 2022 roku, Gościm stał się gospodarzem interesującego wydarzenia: „Czysta Puszcza – przynieś książkę, zabierz śmieci”.  Mimo nie najlepszej tego dnia aury pogodowej od wczesnych godzin porannych Leśną Wiatę Edukacyjną odwiedzili uczestnicy w celu pobrania worków na śmieci oraz rękawiczek. Przybywały całe rodziny. Większość ludzi wróciła przed godziną 12, aby wziąć czynny udział w warsztatach „Zero Waste – nie marnuj” przeprowadzonych przez Studio Kulinarne Let`s Cook z Gorzowa Wielkopolskiego, ale po kolei.

Każdy uczestnik, który przyniósł pełen worek śmieci w ramach pchlego targu, otrzymał książkę literatury dziecięcej. Postawa proekologiczna lokalnego społeczeństwa przerosła nas. Tego dnia zebraliśmy kilkadziesiąt worków na śmieci, zapełniając po brzegi dwa kontenery. Niestety ilość odpadów komunalnych w lasach była bardzo duża. Zapewne nie udało nam się wyzbierać wszystkich śmieci, ale dzięki spotkaniu zaznajomiliśmy się z problemem zalegających odpadów, degradujących środowisko leśne. Książka w zamian za worek śmieci to kamień milowy, który nie jest jednorazową inicjatywą. Uczestnicy jednogłośnie uznali, że będą oczyszczać lasy przy każdej możliwej okazji. W trakcie dnia pełnego wrażeń od godziny 10 do 12 dla przybyłych gości przewidziano spotkanie autorskie z pracownikiem Nadleśnictwa Karwin, Dominikiem Wieczorkiewiczem, autorem dwóch książek dla dzieci. Uczestnicy pytali leśnika jak napisać książkę, czy długo trwa proces wydawniczy oraz jak kształtuje się poziom czytelnictwa w Polsce? Pojawiły się tematy około literackie, nawiązujące do wpływu naszej nadkonsumpcji na rośliny i zwierzęta świata. W samo południe,  rozpoczął się punkt kolimacyjny programu, czyli warsztaty „Zero Waste”. Uczestniczyło w nich ponad czterdzieści osób. Pierwszą aktywnością było przygotowanie kwiatów z wytłaczanek po jajkach oraz łodyg z metalowych elementów znajdujących się w opakowaniach z żywnością. Drugą zaś stworzenie świeczników ze słoików po ketchupie i musztardzie, przyozdobionych odpadami po codziennej konsumpcji. Aktywności nawiązywały do idei drugie życie śmieci. Uczestnicy mogli odnaleźć ukrytą wartość przedmiotów, które zazwyczaj znajdują swoje miejsce w przydomowym śmietniku. Druga część warsztatów była typowo kulinarna. Odbiorcy przygotowali włoskie bruschetty  z wykorzystaniem czerstwych bułek, zwiędniętych roślin lub tych dziko rosnących w lokalnych warunkach środowiskowych. Warsztaty kulinarne zaabsorbowały uwagę wszystkich uczestników. W trakcie popisów kucharskich rozmawialiśmy o potrzebie niemarnowania jedzenia oraz freeganizmie jako idei oszczędności pokarmu. Końcowym efektem pracy były pyszne włoskie kanapki, które zjedliśmy ze smakiem. Na zakończenie odbyła się ewaluacja. Przy ognisku rozmawialiśmy o niebywale istotnej roli poprawnej segregacji odpadów, potrzebie ograniczenia konsumpcji oraz oszczędności wody. Wyśmienite nastroje towarzyszyły momentowi pożegnania. Obiecaliśmy sobie, że spotkamy się za rok, ale do tego czasu będziemy regularnie sprzątać środowisko naturalne.