Wydawca treści Wydawca treści

Grzyby

Kogo mogę się poradzić w sprawie zebranych w lesie grzybów, czy grzyby w lesie można zbierać bez ograniczeń, czy znalezione grzyby należy wykręcać, czy wycinać - odpowiedzi na te i inne pytania.

Kogo mogę się poradzić w sprawie zebranych w lesie grzybów?

Podstawową zasadą jest zbieranie tylko i wyłącznie owocników grzybów, które dobrze znamy. Nie należy zbierać osobników zbyt młodych, bo to utrudnia określenie gatunku oraz zbyt starych, które z kolei mogą być toksyczne. Jeżeli nie jesteśmy pewni, czy  znaleziony  grzyb jest przydatny do spożycia, to lepiej pozostawić go w lesie.

Aby nauczyć się prawidłowego zbierania grzybów i rozpoznawania gatunków warto uczestniczyć w organizowanych przez nadleśnictwa grzybobraniach. Informacje o nich znajdziecie na stronie www.lasy.gov.pl oraz stronach jednostek. Warto szukać porady w punktach skupu i u grzyboznawców - nadleśnictwa nie zajmują się ocenianiem grzybów. Bezpłatnych porad na temat zebranych w lesie grzybów udzielają wszystkie terenowe stacje sanitarno-epidemiologiczne, które znajdują się w każdym powiatowym mieście. Prowadzą one także rejestry grzyboznawców, którzy udzielają porad.

W przypadku wystąpienia po spożyciu grzybów nudności, bólów brzucha, biegunki, czy podwyższonej temperatury należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Wezwany w porę może uratować życie. Nie należy lekceważyć takich objawów. Trzeba też pamiętać, że przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, później stan chorego gwałtownie się pogarsza.

Czy grzyby w lesie można zbierać bez ograniczeń?

Grzyby w polskich lasach można zbierać bez ponoszenia jakichkolwiek kosztów i w zasadzie bez ograniczeń, ale są pewne wyjątki. Nie wolno ich zbierać w niektórych częściach lasu, gdzie jest stały zakaz wstępu:  na uprawach do 4m wysokości, w drzewostanach nasiennych i powierzchniach doświadczalnych, w ostojach zwierzyny. Nie wolno ich także zbierać na obszarach chronionych: w rezerwatach i parkach narodowych. Rygorystycznie należy przestrzegać zakazu wstępu na tereny wojskowe.

Należy oszczędzać duże, stare owocniki grzybów, gdyż nie są atrakcyjne kulinarnie, a  mają duże znaczenie dla rozwoju grzybów. Jeśli wiemy, że jakiś grzyb jest rzadki i ginący to także oszczędźmy go, nawet jeśli jest jadalny. Niezależnie od miejsca występowania część gatunków grzybów podlega całkowitej ochronie gatunkowej – poznaj dokładnie listę tych grzybów zanim wybierzesz się do lasu.

Czy znalezione grzyby należy wykręcać, czy wycinać?

To pytanie jest zadawane od niepamiętnych czasów. Powstało zapewne tuż po słynnym dylemacie dotyczącym jaja i kury. Skoro jest tyle gatunków rozmaitych grzybów to spokojnie możemy stosować oba sposoby. Każdy jest dobry, ale  stosowany z rozsądkiem. Większe owocniki grzybów lepiej jest wyciąć, ze względów praktycznych, bo zaoszczędzamy sobie pracy przy czyszczeniu grzybów. Naturalnie nie w połowie trzonu, jak to nieraz widać przy zbiorze podgrzybków w celach zarobkowych. Możemy delikatnie podważyć także owocnik grzyba koniuszkiem noża. Wycinamy jak najniżej, odgarniając dokładnie ściółkę i uważając, aby nie uszkodzić grzybni. Potem starannie przykrywamy to miejsce, aby grzybnia nie wysychała. Resztka trzonu grzyba szybko zgnije lub zjedzą ją ślimaki.

Grzyby blaszkowe, takie jak kurka, zielonka czy rydz lepiej jest wykręcać. Należy je wyjąć z podłoża tak, aby nie uszkodzić trzonu i także dokładnie zakryć grzybnię ściółką. Tak wyjęty owocnik łatwiej rozpoznać co do gatunku, a jest to bardzo istotne, aby wyeliminować pomylenie zielonki, gołąbka czy pieczarki z  muchomorem zielonkawym. Rozpoznaje się go m.in. po pochwie u podstawy trzonu, stąd nie można takich grzybów wycinać. Pamiętajmy, że jeden średni owocnik to dawka śmiertelna dla człowieka.

Jak zbierać i przechowywać grzyby zanim trafią do kuchni?

Pierwsza zasadą jest zbieranie tylko znanych nam grzybów. Unikniemy wtedy zatrucia na pozór apetycznie wyglądającymi, ale groźnymi dla naszego zdrowia owocnikami. Zbieramy tylko owocniki zdrowe, nieuszkodzone i młode, ale nie zbyt młode, bo wtedy trudno rozpoznać gatunek grzyba. Pozostawiamy w nienaruszonym stanie grzyby niejadalne, nieznane nam oraz osobniki stare, które pozostawiamy jako „nasienniki". Najczęściej i tak  są robaczywe. Czy wiecie dlaczego grzyby są robaczywe? Te „robaki", które dziurawią nasze grzyby, szczególnie z letnich zbiorów, to larwy (czerwie) muchówek. Właśnie w grzybach przechodzą część swojego rozwoju.

Warto także pamiętać, że owocniki grzybów to żyjące organizmy, które nawet po zerwaniu nadal rozwijają się i oddychają wydzielając dwutlenek węgla i wodę. Dlatego bardzo ważne jest prawidłowe przechowywanie owoców grzybobrania. Najlepsze są szerokie, wiklinowe koszyki, a nie plastikowe wiadra, torby czy woreczki. Nawet najpiękniejsze owocniki szlachetnych gatunków grzybów mogą być przyczyną zatrucia, gdy przechowywane będą w foliowej torebce i ulegną zaparzeniu. Często wybieramy się na grzybobranie daleko od domu. W trakcie szybko postępujących procesów gnilnych wywołanych złym przechowywaniem grzybów wydzielają się toksyny, szkodliwe dla naszego zdrowia. Dlatego nawet powszechnie znane kurki czy podgrzybki mogą nam zaszkodzić, gdy je źle przechowamy.


Najnowsze aktualności Najnowsze aktualności

Powrót

"Puszcza Notecka -miejsce dobrego samopoczucia" webinar z okazji Międzynarodowego Dnia Lasów 2021

"Puszcza Notecka -miejsce dobrego samopoczucia" webinar z okazji Międzynarodowego Dnia Lasów 2021

21 marca został ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ Międzynarodowym Dniem Lasów (MDL). Jak co roku organizatorzy MDL zachęcają kraje do podejmowania działań tj. sadzenie drzew, organizowania konkursów, wystaw czy innych inicjatyw na poziomie lokalnym, krajowym czy międzynarodowym, których celem jest uświadamianie roli i znaczenia lasów oraz drzew. Temat przewodni tegorocznych obchodów brzmi „Odbudowa lasów: droga do odnowy i dobrego samopoczucia”.  

Zdrowe lasy to zdrowi ludzie. Lasy zapewniają korzyści zdrowotne wszystkim na naszej planecie, zaczynając od świeżego powietrza, bogatej w składniki odżywcze żywności, składników do produkcji leków aż po czystą wodę i przestrzeń do rekreacji.

Puszcza Notecka – miejsce dobrego samopoczucia. 

Puszcza Notecka (Silva Magna) – ogromny kompleks leśny, rozpościerający się
w rozwidleniu rzek Warty i Noteci. Region o niewielkim zagęszczeniu ludności, jednorodny pod względem geograficznym, przyrodniczym czy turystycznym. Jednak wyraźnie różni się od otaczających ją wokół rejonów. Las malowniczy, nazywany „Krainą Tysiąca Grzybów”, każdej jesieni staje się rajem dla zbieraczy owoców runa leśnego. Puszcza Notecka do dzisiaj skrywa wiele tajemnic, niezbadanych zakamarków czy miejsc skłaniających do refleksji. Od lat przybywają do niej amatorzy spędzania czasu na świeżym powietrzu. Pieszo, rowerem, hulajnogą na boso czy w butach sprzyja każdej przygodzie.

W trakcie webinarium porozmawiamy o miejscach w Puszczy Noteckiej, które wpływają na dobre ludzkie samopoczucie. Seminarium to także okazja, aby zapytać prelegentów
o interesujące was tematy. Do usłyszenia w najbliższą niedzielę.

Otwarty Webinar: „Puszcza Notecka – miejsce dobrego samopoczucia”
data: 21.03.2021 r.
czas trwania: 16:00-20:00 

Dołącz przy użyciu łącza do spotkania

https://lasy.webex.com/lasy/j.php?MTID=mfe4f95c9b86ad76a3719701239d0602b

Dołącz przy użyciu numeru spotkania

Numer spotkania (kod dostępu): 183 044 8418

Hasło spotkania: Puszcza.2021 (78792921 z telefonów i systemów wideo)

 

 

 

 

 

 

 

 

W spotkaniu wezmą udział: 

  • dr hab. Władysław Kusiak, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Przewodniczący Rady Naukowo-Społecznej LKP „Puszcza Notecka”,
  • Jacek Szczepanik, Nadleśniczy Nadleśnictwa Oborniki,
  • Lech Jankowiak, Zastępca Nadleśniczego Nadleśnictwa Międzychód
  • Marek Nowak, podleśniczy Nadleśnictwa Międzychód,
  • Maciej Hałuszak, specjalista Służby Leśnej Nadleśnictwa Skwierzyna,
  • Roksana Ratajczak, specjalista Służby Leśnej Nadleśnictwa Potrzebowice,
  • Adam Kupś, instruktor techniczny Nadleśnictwa Sieraków,
  • Szymon Sania, specjalista Służby Leśnej Nadleśnictwa Wronki,
  • Michalina Szymczak, specjalista Służby Leśnej Nadleśnictwa Wronki,
  • Leszek Jessa, specjalista Służby Leśnej Nadleśnictwo Krucz,
  • Dominik Wieczorkiewicz, specjalista Służby Leśnej Nadleśnictwa Karwin. 

Szczegółowy plan webinarium:  

16:00-16:10 – powitanie uczestników – Jacek Szczepanik, Nadleśniczy Nadleśnictwa Oborniki.

16:10-16:25 – Jacek Szczepanik: „Windą do lasu, czyli co można (samo)poczuć
w Obornikach”.

16:25-16:45 – Lech Jankowiak, Marek Nowak: „Nadleśnictwo Międzychód – dawniej i dziś”.

16:40-16:55 – dyskusja moderowana (odpowiedzi na pytania uczestników, które w trakcie wystąpień pojawią się na czacie).  

16:55-17:10 – Roksana Ratajczak: „Wybierz się po zdrowie do lasu”.

17:10-17:25 – Michalina Szymczak, Szymon Sania: „Leśna zielarka”.

17:25-17:40 – dyskusja moderowana (odpowiedzi na pytania uczestników, które w trakcie wystąpień pojawią się na czacie).  

17:40-17:55 - Leszek Jessa: "Centrum Promocji Lasów Państwowych Goraj-Zamek".

17:55-18:00 – wirtualna przerwa kawowa.  

18:00-18:15 – Adam Kupś: „Sierakowska Puszcza – las, woda, wypoczynek”.

18:15-18:30 – Maciej Hałuszczak: „Magiczne, lecznicze i smakowe właściwości sosny”.

18:30-18:45 – dyskusja moderowana (odpowiedzi na pytania uczestników, które w trakcie wystąpień pojawią się na czacie).  

18:45-19:00 – Dominik Wieczorkiewicz „Tysiąc szklanek herbaty – Karwin z perspektywy hamaka i hulajnogi”.

19:00-19:30 - dr hab. Władysław Kusiak „Turystyka piesza na terenie Puszczy Noteckiej – perspektywy i możliwości”.

19:30-19:45 – dyskusja moderowana (odpowiedzi na pytania uczestników, które w trakcie wystąpień pojawią się na czacie).  

19:40-20.00 – podsumowanie, wnioski, zakończenie.

Informacja o przetwarzaniu danych osobowych uczestników znajduje się w załączniku pod nazwą: " Informacja o przetwarzaniu danych osobowych podczas webinaru Puszcza Notecka - miejsce dobrego samopoczucia" znajduje się w plikach do pobrania, na dole strony.

IntlForestDay

#ŁącząNasDrzewa