Wydawca treści Wydawca treści

Łowiectwo

W lasach żyje ok. 60 proc. z 618 gatunków kręgowców występujących w Polsce. Rozwój cywilizacji zachwiał odwieczną równowagą i regułami obowiązującymi w ekosystemach leśnych, co wpływa także na bytujące tam zwierzęta. Dlatego obecnie ich liczebność, sposoby opieki nad nimi, a także możliwości zapobiegania szkodom od zwierzyny – reguluje prawo: polskie i unijne.

Łowiectwo jest elementem ochrony środowiska przyrodniczego – tak definiuje je ustawa „Prawo łowieckie" z 1995 r. Zwierzęta łowne (20 proc. gatunków ssaków i 12 proc. ptaków występujących w Polsce) są dobrem ogólnonarodowym i własnością Skarbu Państwa. Gospodarowaniem zwierzyną łowną, zgodnie z zasadami ekologii oraz racjonalnej gospodarki leśnej, rolnej i rybackiej, zajmują się myśliwi zrzeszeni w Polskim Związku Łowieckim oraz leśnicy.

Celem łowiectwa jest:

- ochrona, zachowanie różnorodności i gospodarowanie populacjami zwierząt łownych;

- ochrona i kształtowanie środowiska przyrodniczego na rzecz poprawy warunków bytowania zwierzyny;                       

- uzyskiwanie możliwie wysokiej kondycji osobniczej i jakości trofeów oraz właściwej liczebności populacji poszczególnych gatunków zwierzyny przy zachowaniu równowagi środowiska przyrodniczego;

- spełnianie potrzeb społecznych w zakresie uprawiania myślistwa, kultywowania tradycji oraz krzewienia etyki i kultury łowieckiej.    

Gospodarka łowiecka na terenie Nadleśnictwa ma na celu przede wszystkim dostosowanie liczebności oraz struktury wiekowej i płciowej zwierząt łownych do poziomu, który zapewniłby możliwość realizacji celów hodowli lasu. Zagospodarowanie obwodów łowieckich na terenie Nadleśnictwa Karwin prowadzone są przez koła łowieckie w następujących formach:

  1. poletka łowieckie – 19,73 ha
  2. pasy zaporowe  – 23 szt (4,95 km)
  3. paśniki – 21 szt.
  4. lizawki – 472 szt.
  5. zagospodarowane łąki śródleśne i przyleśne – 40,05 ha
  6. ambony – 229 szt.

Dokarmianie:

  • karma objętościowo sucha – 2,10 tony
  • karma objętościowo soczysta – 133,50 ton
  • karma treściwa – 62,50 tony
  • sól – 3,20 ton

Najnowsze aktualności Najnowsze aktualności

Powrót

Czysta Puszcza – przynieś śmieci, zabierz książkę

Czysta Puszcza – przynieś śmieci, zabierz książkę

W sobotę 17 września 2022 roku, Gościm stał się gospodarzem interesującego wydarzenia: „Czysta Puszcza – przynieś książkę, zabierz śmieci”.  Mimo nie najlepszej tego dnia aury pogodowej od wczesnych godzin porannych Leśną Wiatę Edukacyjną odwiedzili uczestnicy w celu pobrania worków na śmieci oraz rękawiczek. Przybywały całe rodziny. Większość ludzi wróciła przed godziną 12, aby wziąć czynny udział w warsztatach „Zero Waste – nie marnuj” przeprowadzonych przez Studio Kulinarne Let`s Cook z Gorzowa Wielkopolskiego, ale po kolei.

Każdy uczestnik, który przyniósł pełen worek śmieci w ramach pchlego targu, otrzymał książkę literatury dziecięcej. Postawa proekologiczna lokalnego społeczeństwa przerosła nas. Tego dnia zebraliśmy kilkadziesiąt worków na śmieci, zapełniając po brzegi dwa kontenery. Niestety ilość odpadów komunalnych w lasach była bardzo duża. Zapewne nie udało nam się wyzbierać wszystkich śmieci, ale dzięki spotkaniu zaznajomiliśmy się z problemem zalegających odpadów, degradujących środowisko leśne. Książka w zamian za worek śmieci to kamień milowy, który nie jest jednorazową inicjatywą. Uczestnicy jednogłośnie uznali, że będą oczyszczać lasy przy każdej możliwej okazji. W trakcie dnia pełnego wrażeń od godziny 10 do 12 dla przybyłych gości przewidziano spotkanie autorskie z pracownikiem Nadleśnictwa Karwin, Dominikiem Wieczorkiewiczem, autorem dwóch książek dla dzieci. Uczestnicy pytali leśnika jak napisać książkę, czy długo trwa proces wydawniczy oraz jak kształtuje się poziom czytelnictwa w Polsce? Pojawiły się tematy około literackie, nawiązujące do wpływu naszej nadkonsumpcji na rośliny i zwierzęta świata. W samo południe,  rozpoczął się punkt kolimacyjny programu, czyli warsztaty „Zero Waste”. Uczestniczyło w nich ponad czterdzieści osób. Pierwszą aktywnością było przygotowanie kwiatów z wytłaczanek po jajkach oraz łodyg z metalowych elementów znajdujących się w opakowaniach z żywnością. Drugą zaś stworzenie świeczników ze słoików po ketchupie i musztardzie, przyozdobionych odpadami po codziennej konsumpcji. Aktywności nawiązywały do idei drugie życie śmieci. Uczestnicy mogli odnaleźć ukrytą wartość przedmiotów, które zazwyczaj znajdują swoje miejsce w przydomowym śmietniku. Druga część warsztatów była typowo kulinarna. Odbiorcy przygotowali włoskie bruschetty  z wykorzystaniem czerstwych bułek, zwiędniętych roślin lub tych dziko rosnących w lokalnych warunkach środowiskowych. Warsztaty kulinarne zaabsorbowały uwagę wszystkich uczestników. W trakcie popisów kucharskich rozmawialiśmy o potrzebie niemarnowania jedzenia oraz freeganizmie jako idei oszczędności pokarmu. Końcowym efektem pracy były pyszne włoskie kanapki, które zjedliśmy ze smakiem. Na zakończenie odbyła się ewaluacja. Przy ognisku rozmawialiśmy o niebywale istotnej roli poprawnej segregacji odpadów, potrzebie ograniczenia konsumpcji oraz oszczędności wody. Wyśmienite nastroje towarzyszyły momentowi pożegnania. Obiecaliśmy sobie, że spotkamy się za rok, ale do tego czasu będziemy regularnie sprzątać środowisko naturalne.