Asset Publisher Asset Publisher

Łowiectwo

W lasach żyje ok. 60 proc. z 618 gatunków kręgowców występujących w Polsce. Rozwój cywilizacji zachwiał odwieczną równowagą i regułami obowiązującymi w ekosystemach leśnych, co wpływa także na bytujące tam zwierzęta. Dlatego obecnie ich liczebność, sposoby opieki nad nimi, a także możliwości zapobiegania szkodom od zwierzyny – reguluje prawo: polskie i unijne.

Łowiectwo jest elementem ochrony środowiska przyrodniczego – tak definiuje je ustawa „Prawo łowieckie" z 1995 r. Zwierzęta łowne (20 proc. gatunków ssaków i 12 proc. ptaków występujących w Polsce) są dobrem ogólnonarodowym i własnością Skarbu Państwa. Gospodarowaniem zwierzyną łowną, zgodnie z zasadami ekologii oraz racjonalnej gospodarki leśnej, rolnej i rybackiej, zajmują się myśliwi zrzeszeni w Polskim Związku Łowieckim oraz leśnicy.

Celem łowiectwa jest:

- ochrona, zachowanie różnorodności i gospodarowanie populacjami zwierząt łownych;

- ochrona i kształtowanie środowiska przyrodniczego na rzecz poprawy warunków bytowania zwierzyny;                       

- uzyskiwanie możliwie wysokiej kondycji osobniczej i jakości trofeów oraz właściwej liczebności populacji poszczególnych gatunków zwierzyny przy zachowaniu równowagi środowiska przyrodniczego;

- spełnianie potrzeb społecznych w zakresie uprawiania myślistwa, kultywowania tradycji oraz krzewienia etyki i kultury łowieckiej.    

Gospodarka łowiecka na terenie Nadleśnictwa ma na celu przede wszystkim dostosowanie liczebności oraz struktury wiekowej i płciowej zwierząt łownych do poziomu, który zapewniłby możliwość realizacji celów hodowli lasu. Zagospodarowanie obwodów łowieckich na terenie Nadleśnictwa Karwin prowadzone są przez koła łowieckie w następujących formach:

  1. poletka łowieckie – 19,73 ha
  2. pasy zaporowe  – 23 szt (4,95 km)
  3. paśniki – 21 szt.
  4. lizawki – 472 szt.
  5. zagospodarowane łąki śródleśne i przyleśne – 40,05 ha
  6. ambony – 229 szt.

Dokarmianie:

  • karma objętościowo sucha – 2,10 tony
  • karma objętościowo soczysta – 133,50 ton
  • karma treściwa – 62,50 tony
  • sól – 3,20 ton

Asset Publisher Asset Publisher

Back

I Festiwal Smaków Puszczy Noteckiej w Gościmiu już za nami

I Festiwal Smaków Puszczy Noteckiej w Gościmiu już za nami

Czy zastanawialiście się kiedyś jakie skarby smaków kryje Puszcza Notecka? Na to pytanie starali się odpowiedzieć organizatorzy I Festiwalu Smaków Puszczy Noteckiej w Gościmiu.

15 września malownicza "puszczańska" miejscowość stała się kolorytem najróżniejszych smaków. W trwającej od południa imprezie odwiewdzający mogli spróbować potraw przygotowanych przez, między innymi:
- Dawida Łagowskiego, półfinalistę 6 edycji programu TOP CHEF,
- Reprezentacje Sołectw Gminy Drezdenko,
- Koło Łowieckie "Darzbór" z Drezdenka,
- Koło Gospodyń Wiejskich z Gościmia.

Turyści mogli ponadto spróbować nietypowe przetwory, np. drżem z selera czy sok z żurawiny z dodatkiem mięty.

Podczas imprezy nie zabrakło naszego stoiska promocyjno-edukacyjnego. Dla odwiedzających przygotowaliśmy wystawę pokazową - Leśna apteka Puszczy Noteckiej, poczęstunek w którego skład wchodziły ciastka i ciesząca się powodzeniem kawa z żołedzi. Ponadto dla młodszych odwiedzających przygotowaliśmy konkursy w których do wygrania były leśne medale z wizerunkiem wilka.